top of page
sedasyon_kocaeli_kenan_cantekin.JPG
Neden Uyutarak Diş Tedavisi?
Sedasyon mu? Genel anestezi mi?

Çocuğumun uyutulmasını istemiyorum, sedasyon istiyorum. Doğru mu düşünüyorum?
 Ortalama her beş çocuktan biri, diş tedavilerinde korku, anksiyete veya tedaviye imkan sağlama ile ilgili uyum sağlayamama problemine sahiptirler. Çocuk hastayı profesyonel yaklaşımlar ile dikkatini toparlamasını saglamak veya tam tersi dikkatini tedavi sürecinde başka yöne çekmek veya tüm tedavi sürecini çocuğa anlatarak bilinmeyenleri ortadan kaldırmak gibi yöntemler ile tedaviye uyumlu hale getirmek, her diş hekiminin ilk uyguladığı tedavi yaklaşımıdır. Ancak bu yöntemler her çocukta işe yaramayabiliyor. 
Böyle durumlarda
  1. çoğunlukla 5 yaş ve altı çocuklarda
  2. çocuğun çok sayıda çürük dişi varsa,
  3.  diş tedavilerinin gecikmesi halinde daha büyük problem ile karşılaşma ihtimali varsa ,
  4. özellikle de çürük sebebiyle gece ağrıları nedeniyle yaşam kalitesi düşmeye başlamışsa, 
  5. diş tedavilerinin tamamının tek seferde ve güvenle yapılabilmesi için sedasyon veya  genel anestezi koşullarda tedavi sağlanması gerekmektedir.
Bu uygulamalar için hekiminizin ve ekibinin tecrübeli olması ve işlemin tam teşekküllü bir TIP MERKEZİ veya HASTANE'de gerçekleşmesi şarttır. 
Anestezi ile diş tedavisi yapılabilmesi için çocuğunuzun işlemden önce anestezi doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocuğunuzun bilinen tüm hastalıklarını diş hekiminiz ve anestezi doktorunuz ile paylaşmanız güvenli bir işlem süreci için şarttır. Bazı durumlarda farklı uzmanlık alanlarında da görüş alınmaktadır.
Genel anestezi öncesi çocuğun 6-8 arası aç ve susuz olması gerekmektedir.Anestezi işleminin yapılmasından önce çocuğun bu kuralı ihmal ettiğinden şüphelenildiği takdirde hekiminize bu konuda muhakkak bilgi vermeniz gerekmektedir. Aksi taktirde ciddi sorunlar ile karşılaşılma riski bulunmaktadır.
Çocuğumun diş tedavilerinde Sedasyon mu Genel anestezi mi tercih etmeliyim?
Sedasyon istiyorum, Genel anestezi istemiyorum. Sedasyon ile diş tedavisi yapan yerler? Siz neden sedasyon yapmıyorsunuz? Diş doktorum "ben kendi çocuğum olsa genel anestezi aldırmam" dedi. Bunlar sıklıkla duydugumuz soru ve yorumlar. Öncelikle bunların cevabını verebilecek ne bir kitap ne bir diş hekimi ne de bir tıp doktoru vardır. Ben kişisel olarak şanslıyım ki binlerce hastaya bilinçli sedasyon (nitröz oksit sedasyon), LMA sedasyon, genel anestezi ile diş tedavisi uyguladım. Hangisini tercih edersin derseniz Hastane ortamında yapılan Genel Anestezi altında diş tedavisi derim. Kocaeli çocuk diş hekimi olarak kocaeli ve izmitte genel anestezi altında  yapılan diş tedavileri hem güvenilir (eğer protokollere bağlı kalınırsa), hemde yapılan diş tedavileri sedasyon (sedasyondan kastım LMA sedasyondur. Sadece damardan ilaç verilen sedasyon yöntemini kesinlikle önermiyorum) ile yapılan diş tedavilerine oranda çok daha kalitelidir.
Özetlemem gerekirse:
Küçük çocukların diş tedavilerinde ilk önceliğim genel anestezidir. Hastanın entübe edilmesi hem çocuğun diş tedavisi sırasında ciğerlerine su kaçma riskini ortadan kaldırır, hem ağız açıcı yerleştirilebilmesi açısından hekime konfor oluşturarak kaliteli tedaviye imkan verir, LMA sedasyondaki kadar büyük bir tüp olmaması da ayrıca bir konfor sağlar. Ayrıca hastane ortamı olması demek tam teşekküllü bir ameliyathane ve sayısız doktor ve sağlık personeli demek; bu durum hem hekim hem de hasta ve yakınları açısından ilave bir güven kaynağıdır.
Peki ya LMA sedasyon ila diş tedavisi?
Sedasyon ile diş tedavisi yapılan yerler diye arama yaptığınızda bir kaç yere rastlarsınız. Buralar genelde ağız ve diş sağlığı merkezi olmalıdır. Sağlık bakanlığı sedasyon ve diğer uyutma yöntemlerinin ciddi işlemler olduğunu bildiği için bu işlemlerin poliklinik veya muayenehanelerde yapılmasına izin vermemektedir. Aksi durumda bu kliniklerden muhakkak uzak durmalısınız. 
LMA sedasyon eğer sadece diş çekimi ve kısa bir kaç dolgu gibi işlemler için tercih edilebilir. Larengeal maske kullanıldığı için çocuğun ciğerlerine su kaçması gibi bir durum bu yöntemde de olmaz. Peki ben neden hoşlanmıyorum öyleyse?
Bu yöntemde kullanılan LMA tüp çok büyük olduğu için kaliteli diş tedavileri konusunda kısıtlamalar içeriyor.
Çalışma sırasında ağız açıcı yerleştiremiyorsunuz. Yerleştirdiğinizde  solunum kesintiye  uğrayabiliyor. Dolayısıyla hekim açısından çok dar bir çalışma alanı oluşturuyor. kenan cantekin şikayet.
Tüp ağız içerisinde oynayabiliyor ve bu da hastanın spazma girmesi ve oksijen saturasyonunun düşmesi demek. Bu da hiç istemediğimiz bir durum. 
Verilen uyutucu gaz miktarı da genel anestezi de verilenden daha yüksek. Yani hafif bir uyutma diye yapılan işlemde aslında genel anestezi ile alınan dozdan çok daha fazla uyutucu gaz verilmiş oluyor. Ve hasta entübe edilmediğinden verilen gaz genel anestezideki gibi tamamen akciğer verilmiyor. Gazın bir kısmi mide ve diğer organlara yollanmış oluyor. Dolayısıyla genel anestezi de gibi saatlerce sorunsuz uyutamıyorsunuz. Kısa süreli uyutma sağlamak zorundasınız. 
2 yaşındaki çocuğumun dişi ağrıyor ne yapmalıyım? sedasyon ile diş tedavisi güvenilir mi? Gibi soruların cevabı sedasyon kesinlikli güvenilir değil, yapılacak işlem uzun değilse göre lma sedasyon  güvenilir. Bana kalırsa hastane ortamında yapılan  genel anestezi uygulamaları en güvenilir yöntemdir.
Burada yer alan makale benim tamamen kişisel tecrübelerime dayalıdır. Herhangi bir yerde buna dair kaynak bulamadım ne yazık ki. Dolayısıyla bilimsel olarak bu görüşlerimi destekleyecek veya aksini belirtecek kanıt gösteremiyorum, dolayısıyla y doç dr kenan cantekin yorum (klinik tecrübeye dayalı) şeklinde degerlendirmeniz gerekir.
sedasyon ile diş tedavisi
biberon çürüğü tedavi öncesi
biberon_çürüğü_zirkonyum_kenan_cantekin.jp
bottom of page